I dag er det verdensdagen for selvmordsforebygging og jeg har deltatt på markering og festival hjemme hos Else Kåss Furuseth. Fra klokka halv åtte i dag tidlig og ut hele dagen skjer det spennende ting i bygården til Else på Bislet.

Programposten jeg var på handla om hvordan man kan være en god venn når alt går ad dundas. Sigrid Bonde Tusvik var gjest og snakka om å være en venn når venninna di mister broren sin i selvmord. En åpen samtale om et vennskap der det å være ærlig var i fokus.

Hvert år er det fire ganger flere som dør i selvmord enn i trafikken, men vi hører ikke så mye om disse dødsfallene. Derfor er festivalen og markeringa i dag et veldig viktig arrangement. Se hvor fint det kan gjøres selv om temaet er vanskelig!

Takk til Else Kåss Furuseth for et bra opplegg!

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.

 

En hyggelig velkomst til en ganske annerledes festival, hjemme i en stue på Bislet.

 

Else sitt budskap er at det må finnes flere mindre arenaer der folk kan treffes og bry seg om hverandre. Litt som den festivalen hun arrangerte selv i dag. Alle kan kanskje ikke lage festival på samme nivå som dette, men alle kan invitere en venn til en kaffe, gi bort et smil eller spørre rett ut «Hvordan har du det?» og lytte til svaret.

 

Sigrid Bonde Tusvik snakker om forskjellen på å være en venn og en EKTE venn når noen opplever vonde ting i livet. En EKTE venn sier for eksempel sannheten selv om det kan være kjipt og refererer til Mandagsklubben der Else fikk med flere umorsomme innslag etter at hun mista broren sin… Da var Sigrid den som sa «Jeg synes ikke du er noe morsom mer.»

 

Vaffelgutta hadde mange jern i ilden denne morningen…

 

Den beste maten finnes i hjerteform…

 

Selfie er den nye autografen har jeg hørt.

 

Takk til Else Kåss Furuseth som åpna opp hjemmet sitt for et stort pulikum. En veldig personlig festival med glimt av Else i detaljer som dette. Nå var heldigvis ikke disse lysene tent, for det var ganske varmt i leiligheten. Men kanskje i kveld, når alle gjestene har gått vil det lyse fra et hyggelig vindu som har gitt veldig mange hjertevarme i dag.

 

Kilder: Facebookeventet «Åpent hus hos Else»