Instagram har fått en ny funksjon – og den måtte jeg jo teste! Det hele går ut på at man kan sette inn en spørsmålsboks der følgere av kontoen kan sende inn spørsmål via Instagram. Denne uka gjorde jeg en test og her er spørsmål og svar på det som ble NORSKE HEMMELIGHETERs aller første spørrerunde!

Noen av spørsmålene kan tyde på at noen innsendere har blitt kjent med prosjektet på Instagram og kun kjenner prosjektet der. Det virker også som at noen er helt nye følgere, mens andre er gode, gamle travere som har vært der siden starten. Tusen takk til dere alle!

 

 

«Hvordan går det?»
Går bra. Spent på spørsmålene som kommer inn, og glad for at det er så mange om engasjerer seg i NORSKE HEMMELIGHETER sin Instagramkonto.

«Får dere inn for drøye hemmeligheter?»
Hm.. Det spørs hva du mener med drøye hemmeligheter. Jeg kan kanskje gjette at du sikter til hemmeligheter som er tabloide? Og de hemmelighetene får vi også inn – men det jeg tenker på som drøyt, etter snart ti år med hemmeligheter, er hvor mange som er ensomme og strever med vonde tanker mens de fortsatt smiler på utsiden.

«Hvem er du?» «Hva heter du?» «Hvor kommer du fra?»
Jeg heter Cathrine, er fra Oslo, er illustratør og elsker hemmeligheter =) Jeg har en egen blogg som funker som min levende CV. Den finner du her: Desillustrert

«Hvorfor legger du ut hemmeligheter?»
Fordi jeg tror at vi har godt av et fordomsfritt sted på nett med latter, refleksjon, ettertanke eller en kikk inn i det som holdes skjult. Kanskje kan illustrerte hemmeligheter være med på å fjerne skam og skape et mer åpent samfunn? Flere har gitt tilbakemeldinger om at de føler seg sett, mindre alene og at det har vært forløsende å sende inn sin hemmelighet.

«Har deres anonyme skrivere fått utbytte av postene deres?»
Ja, som du ser av svaret over, så har flere sagt at de føler seg mindre alene. Jeg har også hørt fra andre at illustrasjonene og innholdet i hemmelighetene har ført til dype og nye samtaler rundt f.eks lunsjbordet på jobben. Og det har vi alle et utbytte av, at mer blir sagt og snakket om.

«Fortell oss en av hemmelighetene dine;P»
Hm. Kanskje jeg skal det – følg med… Må jo si at jeg som alle andre kjenner meg igjen i en del av de hemmelighetene som er delt av andre. Vi er jo ganske like når det kommer til stykket.

«Hvorfor tør ikke folk å være seg selv?»
Det er det sikkert mange grunner til, men jeg håper at NORSKE HEMMELIGHETER kan være med på å skape et mer åpent samfunn der alle blir akseptert som dem de er. Av de hemmelighetene som er sendt inn med dette temaet, så virker det som om folk er rett for å være sårbare, redd for å skuffe noen og noen synes også det er vanskelig å akseptere seg selv. Det kan handle om tanker, utseende, om kjønn, om seksualitet og om andres forventinger til den man er blant annet…

«Legger du ut alle hemmelighetene du får sendt inn?»
Alle hemmeligheter blir tatt vare på. Vi har nå rundt 100 000 stykker som er sendt inn via nettsiden! Drømmer om å få publisert alle, men det vil ta litt tid… Når jeg velger ut hemmelighetene som skal illustreres velger jeg fra hele arkivet, altså er det ikke nødvendigvis siste ukes hemmeligheter som vil bli illustrert. Og du trenger ikke sende inn to ganger – har du sendt inn en hemmelighet, så er den registrert.

«Ananas på pizza?»
Ja takk!

«Hvor kommer de herlige røde buksene fra?»
Så hyggelig at du liker antrekket. Tenk at også NORSKE HEMMELIGHETER kan ha et snev av “dagens outfit” 😉 Det er faktisk en kjole med merkelappen «Ruiyige». Den kommer fra en pappeske som en nabodame, i min barndoms borettslag, satte igjen da hun flytta. En sånn «Ta-hva-du-vil-ha-eske», så jeg gjorde et kupp der!

«Hvordan startet NORSKE HEMMELIGHETER?»
Kort fortalt. Jeg kom over en bok av Frank Warren, skaperen av Postsecret, på en ferietur for mange år siden. Prosjektet hans (innsendte hemmeligheter på postkort) inspirerte meg til å starte et eget prosjekt med hemmeligheter beregnet på det norske publikum. Det var i 2009, og siden har ballen rullet videre…

«Hvor fikk du ideen om å skrive om NORSKE HEMMELIGHETER? Genialt forresten. Herlig å se at alle er så “like” 🙂 »
Som du ser av svaret over kom jeg over en bok «The Secret lives of men and women» som inspirerte meg. Ideen kom selvfølgelig av at jeg ble så fascinert av alle hemmelighetene i denne boka, at jeg tenkte at når jeg elsker dette – da må folk bli like begeistret for NORSKE HEMMELIGHETER…

«Jeg er den eneste homofile i klassen min og er kjempe ensom»
Dette høres ut som en hemmelighet. Jeg håper du har noen du stoler på som du kan snakke med. Du er ikke alene. Kanskje kan samtaletilbudet Youchat har være noe for deg? Heier på deg!

«Er du gay?»
Jeg er dame og har en kjæreste som er mann. Men kjærlighet er kjærlighet uansett kjønn =)

«Hvordan vet man om man har funnet the one?»
Her tror jeg ikke det finnes noen fasit – svaret er nok ulikt for alle. Lykke til!

«Er alle menn drittsekkar?»
Jeg kjenner mange gode, fine menn – så tror ikke det. Håper du vil erfare det samme!

«Hvor mange er det som jobber med NH? Og er det jobben din på heltid?»
Dette er det mange som spør om. NORSKE HEMMELIGHETER drives av meg alene, heldigvis med en hjelpende hånd. Jeg bruker å si at jobben er en heltidsjobb, men lønna, i form av økonomi, tilsvarer ikke den tiden jeg bruker på prosjektet. Jeg blir utrolig takknemlig for alle som deler info om at jeg holder foredrag og er åpen for kommersielle samarbeid.

«Hvordan sender man inn hemmeligheter til NORSKE HEMMELIGHETER?»
Det gjør du her på nettsiden, via den blå knappen merket «Fortell din hemmelighet». Tusen takk for at du deler hemmeligheten din!

«Hadde NORSKE HEMMELIGHETER mange følgere i begynnelsen?»
Nei, alle må begynne på null. Da vi startet i 2009 fantes ikke Instagram. Etter tre måneder hadde vi fått inn 60 anonyme hemmeligheter og vi hadde ingen statistikk på hvor mange som var innom nettsiden.(til sammenlikning får vi nå gjennomsnittlig inn mellom 20- 30 hemmeligheter om dagen) Fra prosjektet ble startet til det ble godt synlig tok det to år.

«Sant sjokolade er godt?»
Jo! Og det er ingen hemmelighet=)

«Hva er den tristeste hemmelighetene du har fått?»
Det er veldig spesielt å lese hemmeligheter som handler om ensomhet som er sendt inn på merkedager som jul og nyttår. Det er vondt å lese om mennesker som er helt alene i en tid der mange er omringet av familie og venner. Da har jeg lyst til å sende en virtuell klem til alle innsenderne som savner noen.

«Hva er den fineste hemmeligheten du har fått?»
Jeg har ikke rangert hemmelighetene, men det er fint å se at hemmelighetene våre vitner om at vi bryr oss om hverandre og vil hverandre godt. I disse tider er det jo fint med hyggelige sommerforelskelser for eksempel…

«Hvordan bli glad?»
Det er det nok mange ulike svar på. Om du er deprimert går det jo an å starte med å fortelle hvordan du har det til en du stoler på, eller ringe Hjelpetelefonen på 116 123. Om det dreier seg om en dårlig dag, så kan kanskje noe bra musikk, en kattevideo på YouTube eller en cafétur gjøre susen?

«Hvorfor ser øynene svarte ut når folk er sinte? Har verdens skumleste 9,4 & 2åring til tider»
Oj! Det hørtes skummelt ut! Jeg vet ikke. Kjenner heldigvis få sinte folk med svarte øyne! Dette har jeg ingen kunnskap om.

«Hva er viktigst i livet ditt akkurat nå?»
Akkurat nå, som vi er velsigna med et fantastisk sommervær, tenker jeg at det aller viktigste er å samle solstråler til vinter´n kommer. Både som fregner i huden, men også som gode sommerminner. Så heldig man er som er frisk og rask, har mennesker rundt seg og har en så fin sommer! Takk for at du stilte akkurat dette spørsmålet og minna meg på dette som man så lett kan ta for gitt.

«Blir det mer regn i kveld?»
Nei. Og skulle det skje – så sies det jo at bak skyene er himmelen alltid blå.