I forrige uke ble Maria Mena spurt om hun var gravid på den røde løperen. Og vips ble jeg påminnet om artikkelen jeg har liggende fra da Amalie Lereng skrev om denne tematikken i Aftenposten i fjor.

 

Aftenposten Lørdag med teksten«Rykker det ikke litt ekstra i eggstokkene nå?»

 

Papiravisa har allerede rukket å bli gul i kantene, men selv om nyhetene ikke lenger er høyaktuelle er akkurat denne artikkelen fortsatt en tekst flere burde lese. Det er hendelsen Maria Mena opplevde på den røde løperen et levende eksempel på.
Kort fortalt var det snakk om en fest, det var snakk om et bilde og det var snakk om et spørsmål: «Er du gravid?».

Et spørsmål veldig mange damer i fruktbar alder opplever å få. I familieselskap, på jobb, på café, på gata og nå også på den røde løper. Ingen steder slipper man unna kommentarer som «Neste gang er det deres tur eller?», «Rykker det ikke litt ekstra i eggstokkene nå?» «På tide med nummer to?» osv. osv.

Som Lereng skriver: «Selv om spørsmålene er ment som hyggelig småprat i sosiale settinger, vil spørsmål om mulig familieforøkelse aldri kunne sidestilles med spørsmål om vær, vind og trivsel på jobb.»
Hun refererer til NORSKE HEMMELIGHETER sin Instagramkonto som akkurat da var oppdatert med postene: «Vi ønsker oss barn, men har hatt så mye helseproblemer at vi må vente» , «Er redd for at samboer´n min ikke vil ha barn…» «Jeg er 31 år og livredd for at jeg kanskje aldri kommer til å bli mamma.»

 

Mange har sendt inn hemmeligheter til NORSKE HEMMELIGHETER som handler om tematikk rundt graviditet, barn man ønsker seg eller ikke ønsker seg. Kan få eller ikke få.

 

Siden den gang har det kommet inn flere hemmeligheter med denne tematikken, folk som ønsker seg barn eller ikke ønsker seg barn, folk som kan få barn og ikke kan få barn.

NORSKE HEMMELIGHETER deler hemmeligheter for å skape mer åpenhet rundt tema som det snakkes lite om, som for eksempel at mellom 10 og 15 prosent av graviditeter ender i spontanabort. Hemmeligheter fra kvinner som mistet barnet før de kunne dele den gledelige nyheten er triste å lese. Vil noen forså hvorfor de er lei seg, når ingen vet om det som har skjedd? Det samme er hemmeligheter fra kvinner som får slengt en kommentar etter seg fordi noen mener å se en “glød” som i beste fall skyldes et helt vanlig godt humør. Ser jeg gravid ut? Eller hemmeligheter fra kvinner som føler at de ikke blir tatt på alvor fordi de åpent sier at de ikke ønsker seg barn. «Vent å se…»

Så der kan du gå og tenke at du bare skal på trikken, bare skal ta deg en kaffe på pauserommet eller bare skal på en fest – og plutselig stå der med et spørsmål som gjør dagen ganske kjip!

For det er kjipt og bli spurt. Det sier Maria Mena og alle de andre kvinnene som støtter hennes utspill på Instagram: DET ER FAKTISK IKKE GREIT Å SPØRRE OM.

 

En av hemmelighetene som er sendt inn til NORSKE HEMMELIGHETER. Illustrasjon: Gunveig Staven

 

Kilder:

Artikkelen «Rykker det ikke litt ekstra i eggstokkene nå?» Av Amalie Lereng (Aftenposten Lørdag, 28. Oktober 2017)

Maria Mena sin Instagramkonto