Påsken er godt i gang, og det er med litt ekstra spenning jeg leser hemmelighetene som sendes inn. Som i de fleste høytider kjennes det  i magen når det dukker opp hemmeligheter om ensomhet i en tid som denne. Kontrasten mellom bildene av hytteturer og familieselskaper som publiseres i sosiale medier og dem som har sendt inn en ensom tanke blir ekstra tydelig.

Jeg har spurt noen av NORSKE HEMMELIGHETERs følgere om hva de ville ha sagt til en som sender inn en hemmelighet om ensomhet nå i påsketida, og har fått gode svar jeg håper vil bli lest av noen som trenger det.

Ensomhet behøver nødvendigvis ikke å bety at man er alene, skriver flere som kan kjenne på ensomhetsfølelsen midt blant familie og venner. En forteller at ensomheten også kan komme fordi man føler seg alene i tankene eller i psyken. En annen skriver at det er veldig mange som opplever å være ensom, både alene og med andre. Kanskje kan det være en trøst å vite at man ikke er alene om disse tankene?

En person har beskrevet ensomheten utrolig fint: «Ensomheten kan ha mange former og farger. Noen ganger er den stor og sort, andre ganger lett og blå, noen ganger er ensomheten som ett vakuum, andre ganger ett kjærkomment pust i bakken.»  Så ulik kan samme følelse være, noen ganger allright og andre ganger ikke! En annen skriver noe som kan likne litt, nemlig det med å forsøke og se på tiden alene som en mulighet til å lade opp batteriene. Se om du kan snu situasjonen til noe positivt eller se på den fra en annen vinkel.

To personer har skrevet en hilsen direkte til deg som er ensom i påsken:

«Mine ord til deg som kanskje er ensom i påsken, enten du er alene i rommet eller har mange rundt deg; Ta vare på deg selv. Fokuser på det som gjør DEG glad. Gå deg en tur ute. Er du i nærheten av en by, gå på en kafé som er åpen i påsken og ta med en bok du liker. Det er tøft å sette seg alene på en kafé, men det er overraskende deilig å kose seg med en god bok og se på alt som skjer rundt deg, når du først klarer å slappe av. Og hvis du virkelig vil utfordre deg litt, går det an å poste et innlegg på sosiale medier (facebook, Instagram eller snapchat f.eks.) hvor du spør om det er noen i nærheten av deg som er alene og som vil finne på noe. Skriv i innlegget at de kan sende deg en pm/dm, for da blir det ikke flaut/synlig for verken deg hvis du ikke får noen svar, eller for de som eventuelt svarer deg. Det kan fort hende at flere du kjenner sitter med samme følelsen, selv om det føles ut som at “alle” du kjenner har det gøy i påsken.
Det siste trikset har jeg gjort selv flere ganger, både i helger og ferier. De fleste ganger har jeg fått melding fra én eller flere som jeg har gjort noe med, men det har også hendt at jeg ikke har fått svar. Men da har jeg forsøkt ? God påske til deg, uansett hvem du er og hvor du bor.»

«Kjære deg som sitter alene nå. Jeg vet denne ensomheten i blant kan være som et stort, mørkt hull som virker til å sluke hele deg. Men vit dette: du er ikke alene. Vi er flere som sitter alene akkurat nå. Vi er flere som ikke har noen å tilbringe disse dagene med. Og jeg tror ensomheten er det største fellesskapet.
Men våre dager kommer. Der vi skal få smile og være en del av noe. Det er jeg sikker på. Men jeg vil minne deg på at det du ser på Instagram kanskje er noens ene gode øyeblikk i en påske som ellers er fylt med ensomhet eller annet.
Så vil jeg også at du skal vite at om ensomheten blir for stor og vanskelig å bære alene, er det lov å ringe noen. En venn, eller en ukjent på hjelpetelefonen. Du er aldri alene ❤️»

Innsenderen av den siste kommentaren skrev også noe som er verdt å huske på. At ensomhet ikke har en alder og at det er mange eldre som føler ekstra på ensomheten. Det er så lite som skal til for å vise at man bryr seg. Et lite besøk, en telefon, eller et smil til en fremmed på gata.

Jeg fant frem en glad hemmelighet som passer perfekt til det siste. Nemlig om et smil. Håper den vil inspirere, kanskje blir du noens påskesol i år?

Trenger du å snakke med noen?

Mental Helse – døgnåpen telefontjeneste: 116 123
Kirkens SOS – døgnåpen krisetelefon: 22 40 00 40

 

 

 

 

Tusen takk til dere som delte tankene deres rundt ensomhet!